V mesiaci jún a júl sme v spolupráci s organizáciou Pediatrické intervence a centrom DAMI v Prešove zrealizovali výnimočný projekt. Tábor bol zameraný na podporu zavedenia nových potravín do jedálnička detí s PAS s vysokou mierou selektivity v jedení.
Selektivita v jedení je častý fenomén, ktorý sa vyskytuje u detí s poruchou autistického spektra a má výrazný vplyv na kvalitu života rodín. Dieťa, ktoré sa obmedzuje iba na potraviny s konkrétnou farbou, štruktúrou či konzistenciou neprijíma dostatok životne dôležitých látok potrebných na telesný a duševný rozvoj. Nedostatok bielkovín, minerálov a vitamínov negatívne ovplyvňuje rast, správanie aj kognitívne schopnosti, ako pamäť či sústredenie. Rodina tiež mnohokrát ostáva aj v sociálnej izolácii, nakoľko dieťa nekonzumuje jedlá ponúkané v reštauráciách, v bufetoch na kúpaliskách či v detských herniach.
Nositeľka myšlienky a supervízorka projektu Dita Chapman, BCBA spojila poznatky z oblasti funkčnej medicíny s technikami aplikovanej behaviorálnej analýzy. Po dôkladnom rozhovore s rodičmi spoločne vybrali niekoľko potravín pre každé dieťa z kategórie ovocia, zeleniny, bielkovín a sacharidov. V priebehu štyroch týždňov boli deťom v rámci táborových aktivít ponúkané aj nové potraviny. Napriek počiatočnému odmietaniu deti postupne získavali odvahu jedla sa dotknúť, ovoňať ho a nakoniec aj ochutnať.

Máme obrovskú radosť, že sme prispeli k realizácii projektu, z ktorého po mesiaci dôslednej a vytrvalej práci terapeutov vyšli deti, ktorých jedálniček bol obohatený o 20-30 druhov nových potravín.
Projekt spájajúci funkčnú medicínu s aplikovanou behaviorálnou analýzou patrí medzi svetové unikáty. Dosiahnuté výsledky sú veľmi povzbudzujúce a po dôkladnej analýze budú publikované v odbornej literatúre.